top of page
KruikenTV Banner.png

De Kruikenzeiker als waar kunstwerk: Manuela Smets brengt ze tot leven


Tilburg - Zo'n beetje iedere zaterdagochtend is ze wel in de bouwhal te vinden, Manuela Smets uit Tilburg. Secuur, geconcentreerd en gewapend met verfpalet en perceel gaat ze te werk als een ware kunstenaar met nummer 74 van de 111 Kruikenzeikers. ''Dit moet een bronzen beeld worden'' verteld Manuela die een groene basislaag aanbrengt op hét symbool van carnaval in Kruikenstad.


Tekst gaat verder onder de afbeelding


De Kruikenzeiker in brons Foto: Manuela Smets

Dat deze Kruikenzeikers behandeld worden is niet standaard verteld ze erbij. Manuela bracht voor haar commissielid een betonnen Kruikenzeikers tot leven en daarna volgde er snel meer aanvragen. De educatieruimte in de bouwhal van de Carnavalsstichting Tilburg dient als haar atelier. Het ene beeld wordt in opdracht voorzien van brons zoals het originele kunstwerk op het Radiopleintje, de ander in de kleuren zoals we de Kruikenzeiker sinds 1968 kennen.


''Ik hou er niet van als ik alles lelijk af moet gaan zitten braaien, ik wil wel dat als mensen iets hebben dat ze er trots op kunnen zijn. En ik heb natuurlijk ook weer een stukje trots dat ik mooi werk mag leveren''

Manuela is een echte creatieveling en zelf schilder van beroep. Zolang ze bezig kan zijn met handvaardigheid is Smets een tevreden mens. Voor haar geen strakke deadlines want zoals ze zelf al zegt: ''Ik hou er niet van als ik alles lelijk af moet gaan zitten braaien, ik wil wel dat als mensen iets hebben dat ze er trots op kunnen zijn. En ik heb natuurlijk ook weer een stukje trots dat ik mooi werk mag leveren''.Comentários


bottom of page