Tip ons

D'N INKEEK: DEES IS KARNEVAL NU WERELDWIJD ONLINE TE ZIEN


Kruikenstad - Kruikenstad legt de ziel van carnaval bloot met de film Déés is Karneval!. Duizenden Kruiken en Kruikinnen zagen ‘D’n Inkèèk’ al in de bioscoop en vanaf maandag is de documentaire ook gratis online te bekijken via www.kruikenstad.nl.

Première

Zaterdag 19 januari ging de rode loper uit voor de première in de concertzaal van Theaters Tilburg. Die zondag was D’n Inkèèk daar ook te zien. Daarna zou nog een vertoning zijn in bioscoopzaal Cinecitta. De belangstelling bleek groot, want de grote zaal zat niet één maar vier keer vol. In de weken daarna is een pop-upbioscoop opgezet op het Piusplein in het centrum van Tilburg en zijn er meer voorstellingen in Cinecitta gehouden. Ook in wijkcentra is D’n Inkèèk vertoond - in Wijkcentrum Heyhoef drie keer.

Groen-oranje

Kruikenstad is trots op de carnavalskleuren groen en oranje, dat moge duidelijk zijn. De Carnavalsstichting Tilburg is zelfs zo trots, dat ter ere van lustrum Vèèfkirelluf (5x11) is besloten om met de rest van het land te delen waar die groen-oranje trots precies vandaan komt. ‘Pòttekèèker’ Joost van der Werf en zijn ploeg mochten, gewapend met camera en microfoon, alle carnavaleske gebeurtenissen in Kruikenstad bijwonen. Een jaar lang volgden zij de Raad van Elf en nog veel meer Kruiken en Kruikinnen tijdens hun mooiste, gezelligste, intiemste en feestelijkste carnavalsmomenten. Het resultaat is een open en oprechte inkijk in alles wat Kruiken van Kruikenstad doet houden, een uniek verslag van hoe carnaval zich in 55 jaar heeft ontwikkeld van een ingetogen viering tot een massaal volksfeest dat verbindt en verbroedert: Déés is Karneval!

Documentairemaker Joost van der Werf: “Ik vind het prachtig om nieuwe werelden te ontdekken en die te laten zien aan anderen. Gedeeltelijk blijf ik op de achtergrond, maar ik ben er ook een onderdeel van. Ik wil het wel altijd voelen, dus ik sta er middenin. Het was voor mij een eyeopener om te zien hoeveel mensen zich met zoveel overtuiging vrijwillig inzetten voor carnaval. We hoeven het niet van de daken te schreeuwen - dat past ook niet bij ons als Tilburgers - maar we mogen trots zijn.”

Over 'D'n Inkèèk'

'D’n Inkèèk: Déés is Karneval!' is een inkijkje in het Tilburgse carnaval aan de hand van zes verhaallijnen. Elk verhaal volgt één persoon of groep carnavalsvierders. Zo laat een bouwende carnavalsvereniging zien dat het werk voor die prachtige praalwagens in de optocht al vroeg in het seizoen begint en weet een andere vereniging dat ook de grote dag veel voeten in de aarde heeft op organisatorisch gebied. De kijker kan vanaf de eerste rij zien hoe voor de ‘verse in de Raad’ alles nieuw is tussen de heren in de Raad van Elf. In de documentaire wordt ook duidelijk dat een carnavalsvereniging met routiniers en een club jonge meiden een hele andere definitie van carnavallen hanteren. Daarnaast volgt de camera een 73-jarige carnavalsveteraan voor wie carnaval een hele belangrijke rol speelt. En tot slot laat de voorzitter van de commissie Festiviteiten van de Carnavalsstichting Tilburg de ‘Groen-Oranje trots’ zien.

Vèèfkirelluf

Waar de afgelopen lustra een boek werd uitgegeven of een tentoonstelling is gehouden, is nu gekozen voor een nieuwe vorm die meer openheid biedt en veel meer laat zien dan hossende mensen. De documentaire laat carnaval zien zoals het er nu, in het heden, uitziet en sluit zo aan bij het thema van de lustrumviering. Patrick Stalpers van de Carnavalsstichting licht toe: ‘Deze unieke documentaire is één van de hoogtepunten van het 5x11 lustrum waarin de thema’s verbinding, verbreding en verdieping tot uiting komen. We willen dat een breder publiek zicht krijgt op hoe we in Kruikenstad carnaval vieren, hoe vriendschappen mensen verbinden en hoe ieder voor zich tradities, protocollen en gebruiken beleeft.”

Over Joost van der Werf

Tilburger Joost van der Werf volgde een opleiding tot documentairemaker aan de Amsterdam Film School. Via zijn bedrijf Fishhook Media maakte hij onder andere de documentaires ‘Mannen met Baarden’ over ijshockeyteam Destil Trappers uit Tilburg, ‘Een koffer vol verhalen’ over het Human Rights Tattoo project van Sander van Bussel. Hij is ook de exclusieve documentairemaker van Willem II voor Fox Sports.

Spreekbuis1.jpg