top of page
KruikenTV Banner.png

Uitreiking van de Orde der Kruiken Kruikenstad 2023Tilburg - Tijdens het Prinsebal van Prins Knet d’n Irste op zaterdag 4 februari in Poppodium 013 werden drie Kruiken verrast met de hoogste onderscheiding die Kruikenstad kent. Voor onder andere hun inzet aan het openbaar carnaval in Kruikenstad ontvingen Ton de Beer, Ger Heerdink en Frank Verhoof uit handen van Prins Knet de Order der Kruiken.


Ton de Beer

Ton de Beer ontving de Orde der Kruiken in Brons. Dit als waardering voor zijn jarenlange inzet en verdiensten voor het openbare carnaval in Kruikenstad. Onder andere als lid van de commissie Beheer Ondersteuning en Transport sinds 1996, als chauffeur van de prinsenwagen tijdens d´n opstoet sinds 2003, als 55 jaar lid van de Tunnelplekkers, als begenadigd vrijwilliger voor diverse kerken in Kruikenstad en als archivaris van de Carnavalstichting Tilburg.


Ton zelf was vooral verast toen hij het podium op werd gehaald. "Ik schrok er even van. Ik stond helemaal achteraan en moest door het volk naar voren komen. Even onderweg kun je nog even nadenken en dan verwacht je wel iets maar wat". Het krijgen van de Orde der Kruiken in brons geeft Ton een heel goed gevoel, al vind hij zelf dat het vrijwilligerswerk dat hij verricht voor de Carnavalsstichting Tilburg maar heel normaal is. "We gaan er nog een paar jaar tegenaan", vult De Beer aan.


Zijn persoonlijke hoogtepunt in al die jaren is het rijden van de Prins door de stad. "Dat heb ik tweeëntwintig jaar gedaan en dat vond ik leuk".


Ger Heerdink

Ger Heerdink ontving de Orde der Kruiken in Brons. Dit als waardering voor haar jarenlange inzet en verdiensten voor het openbare carnaval in Kruikenstad. Onder andere als ze oprichter en lid van delario's en is zijn herkenbare en toegankelijke Kruikin. Vele carnavalsverenigingen kunnen beroep op haar doen en al jarenlang trouw jurylid van d'n opstoet.


Tot op de laatste minuut had Ger Heerdink niets door en was totaal verbijsterd dat ze haar naar hoorde. "Ik denk hoor ik het goed, Ger Heerdink? Dat kan niet. Maar het was wel zo." Verteld ze. Met trillende handen en de nodige zenuwen betreed Heerdink het podium om de bronzen Kruik in ontvangst te nemen uit handen van Prins Knet d'n Irste. Toch is ze zelf op dat moment nog niet helemaal overtuigd of ze deze onderscheiding wel verdient heeft. "Carnaval is gewoon mijn lust en mijn leven. Al wat ik gedaan heb dat vond ik gewoon fantastisch en nog." Ondanks haar leeftijd is ze er heel graag bij, vult Heerdink aan.


De mooiste herinneringen heeft Ger Heerdink de Kruikenbruiloft. "Ja ik ben in 1990 ben ik Kruikenbruid geweest samen met Johan van de Bierpompen. En dat was toen nog een heel groot feest want toen trouwen we nog in het gemeentehuis en toen was het ook Windkracht 11. Toen is de kiosk omgewaaid op de Heuvel toen hebben we in de Schouwburg Promenade de Kruikenbruiloft gedaan. Dat was allemaal heel leuk".


Frank Verhoof

Frank Verhoof ontving de Orde der Kruiken in Zilver. Dit als waardering voor zijn jarenlange inzet en verdiensten voor het openbare carnaval in Kruikenstad. Onder andere als lid van de muziekcommissie, als lid van de commissie protocol, als lid van de Raad van Elf, als voorzitter van de Raad van Elf, als Adjudant van Prins Jan Paul d'n Irste en Prins Frans-Jan d'n Irste.


Hij zet zich graag in voor de stad Tilburg en carnaval maar in de belangstelling staan hoeft voor Frank niet perse. Maar een onderscheiding als deze en dan ook nog eens in zilver vind hij in een woord, fantastisch. Sprakeloos en met een traan over zijn wang richt Frank zich tot het publiek. "Carnaval is emotie en dit zijn wel van die momentje dat je een traantje laat". Volgens Verhoof is zijn verbinding met de Carnavalsstichting Tilburg een meerwaarde geweest in de afgelopen dertig jaar waar hij veel mooie mensen en verenigingen heeft leren kennen en carnavaleske vriendschappen heeft over gehouden. "Jullie zijn de mensen waar carnaval in Kruikenstad om draait. Zonder jullie is er geen carnaval en kan die groen-oranje vlag gestreken worden". Eindigt Verhoof zijn speech.

Voor Frank is het ontmoeten van zijn vrouw Belinda - zeventwintig jaar geleden - het toppunt geweest. "Dat zijn van die dingen die tijdens die carnavalsperiode zijn gebeurd en daar ben ik nog steeds heel erg blij mee". Ook denk Verhoof met trots terug aan zijn jaren als adjudant. "Ik heb drie fantastisch mooie jaren gehad en dat waren mijn jaren dat ik adjudant was van twee stadsprinsen., Prins Jan Paul d'n Irste en Prins Frans-Jan d'n Irste. Dat waren drie fantastisch mooie jaren en die had ik nooit willen missen".


留言


bottom of page