top of page
KruikenTV Banner.png

Tonpraten in buurthuis Jeruzalem: "We missen de mensen gewoon"


Tilburg - Door de maatregelen van 12 november liggen alle activiteiten rondom carnaval zo goed als stil, behalve het tonpraten aanstaande zondag in buurthuis Jeruzalem in Tilburg-Oost. Tonpraten is cultuur en kan door de huidige maatregelen doorgaan als een geplaceerd evenement. Het tonpraten wordt georganiseerd door C.v. Òn de Waoterkaant in samenwerking met ContourdeTwern.


Medeorganisator Frank Janssens van C.V. òn de Waoterkaant is blij dat er eindelijk iets door kan gaan. De vereniging is namelijk opgericht in 2019, net voordat corona het land in waaide. "We zijn voor de laatste carnaval die gevierd mocht worden, officieus begonnen. Met vier buurtbewoners hebben we toen besloten een clubke op te richten, C.V. òn de Waoterkaant. We hebben vrij actief in de buurt leden geworven en dat is in een vloek en een zucht tot een behoorlijke club uitgegroeid." Verteld Frank. De vereniging heeft wel een groepsapp en een saauwel app waar leden contact hebben maar fysiek contact in het buurthuis is er nog niet geweest. De vereniging telt veel leden uit de wijk Jeruzalem, maar echt vorm heeft de club nog niet gekregen.


Corona brengt schade aan tonpraat cultuur

Tonprater Paul Timmermans merkt dat door de coronaperikelen zijn creativiteit teniet wordt gedaan. Het seizoen kent een bepaald patroon van opbouw waarbij kleine evenementen als die van zondag belangrijk zijn voor het bijschaven van een buurt. Ook nieuwe aanwas aan tonpraat talent blijft nu uit. "Twee jaar terug in de concertzaal merkten we dat er weer nieuwe mensen bij kwamen in de groep. Er moeten meer mensen geënthousiasmeerd worden en daar waren we mee aan de gang. Dat is nu stil gevallen.", aldus Timmermans. Volgens hem is vers bloed in de ton van groot belang, vooral voor het publiek. Verder houdt Timmermans zijn hart vast voor de toekomst van de tonpraat cultuur, "Als je het een paar jaar niet kunt ervaren, dan is misschien dat mooie gevoel wel weg."


Leuterconcours

Het grootste en meest bekende tonpraat evenement in Tilburg is het Leuterconcours en wordt georganiseerd door K.v. de Fènpruuvers . Hanneke van Lieshout laat ons weten nog niet vooruit te willen lopen op de persconferentie van aanstaande vrijdag. "Met een nieuwe persconferentie op komst, zien wij het niet zo zitten om nu een keuze te maken. Wij hopen het Leuterconcours door te kunnen laten gaan, maar gaan volgende week pas knopen doorhakken."


Bijdrage: Dennis van Roozendaal

Commenti


bottom of page