top of page
KruikenTV Banner.png

KruikenTv komt met 11-delige docuserie over een jaar zonder carnavalKruikenstad - Als een soort advent kalender gaat KruikenTv elf dagen voor carnaval (inclusief carnaval) iedere dag een aflevering van hun nieuwe documentaireserie vertonen. De video’s zullen te zien zijn via hun eigen social media kanalen. “Heel blij om het publiek, welke een blik van deze waogens al anderhalf jaar is ontnomen, deze kunstwerken nu toch te kunnen laten zien. Én nu met een gezicht en verhaal erbij, eigenlijk zag je d’n Opstoet zo nog nooit tevoren.”


De filmmakers brengen als sinds 2015 het carnaval in Tilburg in beeld. “Het was natuurlijk makkelijk geweest om in deze tijden een compilatie van oude beelden van carnaval te maken, maar we hebben er voor gekozen om juist nu er geen carnaval is ook de situatie in beeld te brengen,” zegt Dennis, voorzitter van KruikenTv.


Zijn team heeft afgelopen tijd, op gepaste afstand, meerdere Tilburgse carnavalsvierders voor de camera getrokken. “Het is anders dan anders, normaliter doen we los verslag op evenementen en festiviteiten, maar nu hebben we meer de diepgang opgezocht en proberen achter de verhalen achter deze Kruiken te komen. We willen echt laten zien dat carnaval meer is dan 4 dagen bier drinken en juist nu kun je dat extra goed laten zien.” De elf portretten zijn opgenomen in de bouwhal. “De bouwhal is echt een plek waar carnaval vrijwel het hele jaar leeft, de impact is hier dan ook groot.”


Andere hobby

Ed van de Zanden, één van de verslaggevers van KruikenTv spreekt met ondere andere K.V. de Fènpruuvers, de Schéél praaje en de C.V. de Bierschaope. Duivelse dilemma's spelen onder de bouwers: wagens laten staan; afbreken; onderdelen hergebruiken; of aan een volledig nieuwe wagen al gaan beginnen zodra het mag. “Maar de schrik heerst toch ook wel dat bouwers op zoek gaan naar een andere hobby nu er niet gebouwd mag worden, wanneer het seizoen dan weer aantrekt zijn we misschien hele goede vakmensen kwijt”, aldus Janneke van Iersel, één van de geïnterviewden. “Dat d’n opstoet tot tweemaal toe zou worden afgelast, zoiets kun je nooit bedenken”, voor enkele verenigingen is de domper nog groter omdat ze hun jubileumjaar in het water zien vallen. Het gedeelde leed, de twijfel, maar ook de saamhorigheid en passie passeren in de serie allemaal de revue.


Niet enkel zogenaamde talking heads, maar de docuserie wordt ondersteund door toffe close-up beelden van de praalwagens. “Heel blij om het publiek, welke een blik van deze waogens al anderhalf jaar is ontnomen, deze kunstwerken nu toch te kunnen laten zien. Al is het maar via de digitale manier.Comments


bottom of page