top of page
KruikenTV Banner.png

Eerste vrouwelijk raadslid voor oudste carnavalsvereniging van Tilburg


TILBURG - KV De Görkese Turken doet ter ere van het 6x11 jarig jubileum een bijzondere aankondiging: voor het eerst in de historie van de vereniging verwelkomt de vereniging een vrouw in de Raad van Elf. Marleen van der Schalie, 30 jaar, is al een aantal jaar secretaris binnen het bestuur. Zij is via een open vacature in de Raad gekomen. Een vooruitstrevend besluit van de oudste carnavalsvereniging van Tilburg, die laat zien dat je tradities mee kunt laten gaan met de tijd.

Onbereikbaar Het nieuwe raadslid is ‘trots dat onze vereniging open staat voor de toekomst en ervoor zorgt dat iedereen een kans krijgt om erbij te horen’. Als groot fan van carnaval was Van der Schalie al langere tijd actief binnen haar vereniging. Ze vertelt: “Ik ben secretaris en vicevoorzitter, zit in meerdere comités en help ook af en toe mee met de bouwploeg. Ondanks dat, was één rol voor mij – als vrouw – altijd onbereikbaar: onderdeel worden van onze Raad van Elf”. In het jubileumjaar besloot de vereniging dat de Raad ook toegankelijk moest worden voor vrouwen. Van der Schalie reageerde op de open vacature en mocht toetreden. Ze zal dan ook tijdens carnaval voor het eerst in haar nieuwe functie te zien zijn. Een unieke ontwikkeling in het Tilburgse carnavalslandschap.

Toekomstgericht besluit Het verwelkomen van een vrouw in de Raad van Elf is bijzonder, omdat de Raad volgens traditie altijd uit mannen heeft bestaan. En die traditie? Die was toe aan herziening, vindt de Görkese Turken. “Want ook een carnavalsvereniging moet met de tijd mee gaan. Voor een zekerder voortbestaan van de vereniging willen we dus ook aan de toekomst denken: een toekomst waarin er ook ruimte is voor vrouwen in allerlei functies.” Voor de meeste carnavalsvierders werd het ook tijd, omdat uit een poll op Tilburg.com (2018) al bleek dat het merendeel van de carnavalsvierders positief is over vrouwen in de Raad.Altijd al rebels Als oudste carnavalsvereniging van Tilburg (nog ouder dan de Carnavalsstichting) is de Görkese Turken altijd al een beetje rebels geweest. De vereniging is opgericht in de tijd dat carnaval in Tilburg nog verboden was en heeft meegeholpen aan het openbaar maken van carnaval in de stad. Ook daarom is het passend dat het één van de eerste grote verenigingen in de stad is die vrouwen verwelkomt in de Raad. _________________________________

Boilerplate KV De Görkese Turken is opgericht op 11 maart 1955. Daarmee is het de oudste (en nog steeds een van de grootste) carnavalsvereniging van Tilburg. Samen met het bestuur, de Raad van Elf en de residentie De Heuvel Gallery organiseert de vereniging vier dagen lang een spetterend carnaval met kindermiddagen en in de avonden een echt carnavalsfeestje met DJ’s en diverse blaaskapellen en dweilorkesten. Van zaterdag 26 februari t/m dinsdag 1 maart 2022 viert De Görkese Turken carnaval in de eigen residentie De Heuvel Gallery (Heuvelring 37).

Comentários


bottom of page