top of page
KruikenTV Banner.png

Bewegend beeld van o.a eerste carnavalsoptocht (1965) in Tilburg nu online te bekijkenTilburg - Ze zijn vanaf nu eindelijk voor het grote publiek zichtbaar, oude videobeelden van de stad Tilburg en de regio. Het Regionaal Archief Tilburg werkte samen met Brabantinbeelden.nl en Beeld en Geluid om een filmbank online te zetten en dat is gelukt. Op dit moment zijn er via de website van het RAT zo'n honderd films te bekijken waaronder beelden van het Tilburgse carnaval.


"In het depot van Regionaal Archief Tilburg liggen tientallen films. Ze zijn verpakt in speciale ronde dozen en worden bewaard in een koelcel. Om zo de beelden voor de toekomst veilig te stellen. Maar, de magie van film moet vooral getoond worden." Zo is te lezen op de website van het RAT. Ook laten zij weten dat het digitaliseren van oude films en het werven van nieuw beeldmateriaal gewoon doorgaat in de toekomst.


Carnaval uit den oude doos

In het filmarchief zijn een vijftal films te vinden waaronder een impressie van de eerste carnavalsoptocht op 28 februari 1965 waar vooral veel loopgroepen aan deelnemen. Ook is te zien hoe de Görkese Turken (oudste vereniging van Tilburg) in de opstoet rijden middels een grote truck. Andere beelden tonen Prins Joep d’n Irste met zijn gevolg die met paard en wagen via de Heuvelstraat naar de Heuvel rijden voor de onthulling van de Kruikenzeiker. De beelden zijn online te vinden via de website van het Regionaal Archief Tilburg via de zoektermen 'kruikenstad' en 'carnaval'. De 8mm beelden bevatten helaas geen geluid.댓글


bottom of page