top of page
KruikenTV Banner.png
  • Redactie

KUNST EN VOLKSCULTUUR: EEN KUNSTWERK WAAR WIJ TROTS OP KUNNEN ZIJN!


Kruikenstad – Carnavalsvierders worden vanaf vandaag het hele jaar herinnerd aan het 'groen-oranje gevoel'. Driedimensionale letters 'Kruikenstad' sieren het centrale Heuvelplein in de stad. Het beeld dient ook als selfieplek voor carnavalsvierders uit Tilburg en daarbuiten.

De letters zijn een cadeau aan de stad Tilburg van de Carnavalsstichting Tilburg ter ere van het vijfde lustrum. Kruikenstad viert het hele jaar door met extra groen-oranje trots Vèèfkirelluf (5x11) jaar openbaar carnaval. Naast dit cadeau brengt de Carnavalsstichting ook de documentaire (D'n Inkèèk) 'Déés is Karneval!' uit, die al duizenden keren is bekeken in zalen van Theaters Tilburg en Cinecitta.

Het beeld is ontworpen door kunstenaar Hans Grootswagers. Het beeld staat tot het einde van carnaval op de Heuvel. Daarna verhuist het naar het Burgemeester Stekelenburgplein, het nieuwe stationsplein aan de verbouwde achterzijde van het centraal station van Tilburg. Wanneer ook de voorzijde klaar is, krijgen de letters een definitieve plek aan de voorzijde van het station.

In de hoofdstad halen ze de letters 'I AMSTERDAM' weg bij het Rijksmuseum, omdat ze symbool staan voor individualisme en massatoerisme. Kruikenstad heeft daar niet zo'n boodschap aan; hoe meer zielen, hoe meer vreugd en carnaval vieren we samen!

bottom of page