top of page
KruikenTV Banner.png
  • Redactie

DIT WEEKEND IN DE BIOSCOOP: 'Déés is Karneval!'

Redactieraad samen met Joost (van links naar rechts): Jan Smulders, Frans Jan Bertens, Joost van der Werf, Patrick Stalpers, Thijs van der Bruggen. Foto: Carnavalsstichting Tilburg

Kruikenstad - Kruikenstad kent ontzettend veel carnavalstradities.Sommige zie je overal, zoals de groen-oranje sjaal, of de Kruikenzeiker. Andere gebruiken zijn normaal gesproken voor niemand te zien. Tot nu! Pòttekèèker Joost van der Werf en zijn ploeg mochten, gewapend met camera en microfoon, alle carnavaleske gebeurtenissen in Kruikenstad bijwonen. Een jaar lang volgden zij de Raad van Elf en nog veel meer Kruiken en Kruikinnen tijdens hun mooiste, gezelligste, intiemste en feestelijkste carnavalsmomenten. Het resultaat is een open en oprechte inkijk in alles wat Kruiken van Kruikenstad doet houden, een uniek verslag van hoe carnaval zich in 55 jaar heeft ontwikkeld van een ingetogen viering tot een massaal volksfeest dat verbindt en verbroedert: Déés is Karneval!

Fragment uit de film Déés is Karneval! Dansje meej de road

In oktober 2017 nam Joost zijn opdracht en de functie Pottekèèker in ontvangst. En op zaterdag 12 januari 2019 was het resultaat er: in de bouwhal in Tilburg, in de kantine van Carnavalsvereniging De Vèrrekesstaawers, overhandigde Joost D’n Inkèèk: Déés is Karneval aan de Carnavalsstichting Tilburg na ruim een jaar van redactie, filmen en monteren. Documentairemaker Joost van der Werf:

“Ik vind het prachtig om nieuwe werelden te ontdekken en die te laten zien aan anderen. Gedeeltelijk blijf ik op de achtergrond, maar ik ben er ook een onderdeel van. Ik wil het wel altijd voelen, dus ik sta er middenin. Het was voor mij een eyeopener hoeveel mensen zich met zoveel overtuiging vrijwillig inzetten voor carnaval. We hoeven het niet van de daken te schreeuwen - dat past ook niet bij ons als Tilburgers - maar we mogen trots zijn.”

Fragment uit de film Déés is Karneval! Ed explains d'n inhoal

Première

Zaterdag 19 januari gaat de rode loper uit voor de première in de concertzaal van Theaters Tilburg.

Voorstelling Theaters Tilburg 20 januari

D’n Inkèèk is dit weekend te zien in de concertzaal in Theaters Tilburg. Voor de matineevoorstelling zijn de laatste kaarten beschikbaar op www.theaterstilburg.nl of aan de kassa.

Voorstelling in Cinecitta 22 januari

Op dinsdag 22 januari om 19.11 uur wordt D'n Inkèèk ook vertoond bij Cinecitta. Na afloop beantwoordt regisseur Joost van der Werf vragen van bezoekers over de totstandkoming van D'n Inkèèk: Déés is Karneval. Kaarten zijn te koop via cinecitta.nl. Bij grote belangstelling breidt Cinecitta het aantal voorstellingen uit!

Over 'D'n Inkèèk'

'D’n Inkèèk: Déés is Karneval!' is een inkijkje in het Tilburgse carnaval aan de hand van vijf verhaallijnen. Elk verhaal volgt één persoon of groep carnavalsvierders. Zo laat een groep wagenbouwers zien dat het werk voor die prachtige praalwagens al vroeg in het seizoen begint. De kijker kan vanaf de eerste rij zien hoe voor de ‘verse in de Raad’ alles nieuw is tussen de heren in de Raad van Elf. In de documentaire wordt ook duidelijk dat een carnavalsvereniging met routiniers en een club jonge meiden een hele andere definitie van carnavallen hanteren. Daarnaast volgt de camera een 73-jarige carnavalsveteraan voor wie carnaval een hele belangrijke rol speelt. En tot slot laat de voorzitter van de commissie Festiviteiten van de Carnavalsstichting Tilburg de ‘Groen-Oranje trots’ zien.

Vèèfkirelluf

Waar de afgelopen lustra een boek werd uitgegeven of een tentoonstelling is gehouden, is nu gekozen voor een nieuwe vorm die meer openheid biedt en veel meer laat zien dan hossende mensen. De documentaire laat carnaval zien zoals het er nu, in het heden, uitziet en sluit zo aan bij het thema van de lustrumviering. Patrick Stalpers van de Carnavalsstichting licht toe: ‘Deze unieke documentaire zal één van de hoogtepunten van het 5x11 lustrum gaan waarin de thema’s verbinding, verbreding en verdieping tot uiting komen. We willen dat een breder publiek zicht krijgt op hoe we in Kruikenstad carnaval vieren, hoe vriendschappen mensen verbinden en hoe ieder voor zich tradities, protocollen en gebruiken beleeft.”

Over Joost van der Werf

Tilburger Joost van der Werf volgde een opleiding tot documentairemaker aan de Amsterdam Film School. Via zijn bedrijf Fishhook Media maakte hij onder andere de documentaires ‘Mannen met Baarden’ over ijshockeyteam Destil Trappers uit Tilburg, ‘Een koffer vol verhalen’ over het Human Rights Tattoo project van Sander van Bussel. Hij is ook de exclusieve documentairemaker van Willem II voor Fox Sports.

Trailer Déés is Karneval

bottom of page