EEFJES BLOG - PRINSES CARNAVAL


Vrijdagochtend 14 december 6.00u.

Voor de spiegel, net wakker wordende, schrikkende van de slaapvouwen in het gezicht en een coupe ‘niksmeeraantedoenslashpuinhoop’ hoor ik op NPO 2 een welhaast niet te geloven bericht van Carmen, de vaste nieuwslezeres met dat bijzondere stemgeluid.

Zou het dan toch?

Met de tandenborstel in de mond en het pastakwijl op de kin haast ik me naar manlief die zich ronkend nog ver, heel ver in dromenland begeeft. ‘Jos, serieus, wat ik nu toch hoor! Vanaf komend jaar is het mogelijk dat er ook een Prinses Kruikenstad gekozen kan worden! Ja, theoretisch gezien he, dat wel, maar het was toch echt in het nieuws!’

‘Huh’

Er vanuitgaande dat het nog niet goed binnen was gekomen wil ik de zin nogmaals herhalen maar al halverwege word ik onderbroken door mijn met bruut geweld wakker gemaakte, Rotterdammer met zwaar groen-oranje hart: ‘Het kan fakenieuws zijn he, dat gebeurt zo vaak. Ik heb er namelijk gisteravond tijdens de vergadering met de Oosee ( lees: OptochtCommissie) nog niemand over gehoord namelijk.’ Ik begin te twijfelen. Heb ik het wel goed gehoord? Ik wacht het nieuws van 6.30u af en hoop dat Carmen het breaking news nogmaals de ether inknalt. Maar nee; het gaat over Paarse Vrijdag, wat over genderneutraliteit gaat, dat dan weer wel.

Evenmin kan ik op internet iets over het nieuws vinden.

Eef sjezus, je wordt oud, denk ik bij mezelf. Als je al zelfs nieuws hoort wat misschien wel fakenieuws is of erger; nieuws hoort wat misschien wel niet gezegd is….

Ik spoel m’n mond, bubbel een niet overtuigd ‘alaaaaaaf’ en maak daarbij het arm-handgebaar. Ziet er niet uit zo.

Het zou wel leuk zijn…een Prinses van Kruikenstad…met vrouwelijke Raadsleden in de Raad van Elf…

Kruikenstad met een gelijkwaardig carnaval. Genderneutraal met groen-oranje sjaal. 100 jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht…..het zou….

Mijn vroege dagdroom wordt verstoord door mijn inmiddels wakker geworden en naar beneden geslopen groen-oranje Rotterdammer die roept: ‘Euj! Je hebt gelijk hoor! Het staat op de voorpagina!’

Dus tóch! Gelukkig! Met ingehouden opluchting maar met een vanuit m’n tenen: ‘zie je!’ druk ik m’n neus op de pagina en ja hoor! Een goed onderbouwd artikel, vanuit verschillende (politieke) invalshoeken belicht, komt me onder ogen met onderandere mooi commentaar van voorzitter van de Carnavalsstichting Freek Verhaaf.

Neuriënd spring ik even later op fiets:

‘Ik heb van jou veul schône dinge

hil m’n hart aon oe verpaand…’

Mijn dag is goed begonnen!

Eefje

Spreekbuis1.jpg