ALLES WAT JE MOET WETEN OVER HOE OM TE GAAN MET DE AANHOUDENDE DROOGTETilburg - Het is al een paar weken warm en erg droog. Volgens het KNMI komt daar in ieder geval tot 13 juli en vermoedelijk de komende weken weinig verandering in. Door de aanhoudende warmte en droogte is er een grotere kans op brand in de natuur en moeten we zorgvuldig omgaan met water. Ook moeten we in deze periode extra goed voor onszelf en onze medemensen zorgen. De onderstaande tips helpen daarbij.

Invloed warmte op de mens

Vooral bij kinderen, ouderen en chronisch zieken kan de aanhoudende warmte voor problemen zorgen. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken en je niet te veel in te spannen. Met name tussen 12.00 en 16.00 uur is de temperatuur het hoogste. Blijf zo veel mogelijk binnen en bedek ramen om de warmte buiten te houden.

Gebruik van drinkwater

Tijdens warme periodes neemt de vraag naar drinkwater toe. Er is voldoende drinkwater beschikbaar om aan de vraag te voldoen. Toch is het advies om het gebruik van drinkwater te beperken en bijvoorbeeld het besproeien van je tuin achterwege te laten. Dit om drukverlies en ijzerdeeltjes in de leidingen te voorkomen. Deze ijzerdeeltjes hebben overigens geen invloed op de waterkwaliteit maar geven het water wel een bruine kleur.

Kwaliteit van het oppervlaktewater

Bij stralend zomerweer is het verleidelijk een duik te nemen in plassen en meren. Bij warm weer vormen deze wateren echter een bron van ziekteverwekkers. Dit kan verschillende ziektes met lichamelijke klachten veroorzaken. Het advies is om alleen te zwemmen in water dat is aangewezen als zwemwater.

Kans op natuurbranden

Door de droogte, hoge temperaturen en wind is het risico op ontstaan van een natuurbrand hoog. Een kleine brand kan dan al snel uitbreiden en onbeheersbaar worden. Geniet van de prachtige bossen en heide in onze regio maar ben daarbij extra alert en gebruik je gezonde verstand. Het maken van kampvuur en barbecueën in de natuur is verboden. Gooi sigaretten en glas weg in een afvalbak of neem deze mee. Parkeer je auto niet op bospaden zodat de brandweer snel bij het vuur kan komen.

Bel bij een beginnend brandje direct 112 en geef de locatie zo precies mogelijk door. Blijf weg van het vuur en de rook en help andere mensen hierbij.

Foto: Thomas Weemeas

#droogte #knmi #tropischweer

© 2017 KruikenTv

Stichting KruikenTv Tilburg

Pastoor Smitsstraat 88

5014 RK Tilburg

KvK: 72795182

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon