TILBURGSE INITIATIEVEN MAKEN HET VERSCHILTilburg - Initiatieven van inwoners of ondernemers leveren vaak een waardevolle bijdrage aan de stad en de dorpen. 4 voorbeelden zijn: Fatima op de kaart, Bad van liefde, Perk Lourdeskade en Scholierendebat.

Fatima op de kaart

Een boek, een tentoonstelling, een cultuurhistorische wandeling en historische borden. Daarmee willen bewoners van Fatima hun wijk op de kaart zetten. De planning is om 14 oktober tot Fatimadag te maken, waar de eerste resultaten worden getoond. Vrijwilligers en financiële bijdragen van middenstanders en ondernemers in de wijk maken dit project mogelijk. De initiatiefnemers vroegen de gemeente om mee te werken aan vergunningen en om subsidie te verlenen.

Bad van Liefde

Op Hemelvaartsdag stond Anneke van Kuijken met een badkuip met 100.000 gehaakte hartjes op de Heuvel. In totaal gingen 88 mensen hierin 'baden in liefde'. Een hartverwarmend initiatief, dat Anneke mogelijk maakte samen met vele mensen die belangeloos de hartjes met haar haakten. Ze benaderde de gemeente om het idee fysiek mogelijk te maken. En dat is heel goed gelukt.

Perk Lourdeskade

Bewoners in de omgeving van de Lourdeskade vragen de gemeente mee te werken aan het verbeteren van een groenstrook. Die wordt nu alleen gebruikt om honden uit te laten. Het zou fijn zijn als de vele kinderen in de nieuwbouwwijk er kunnen spelen. De bewoners vragen de gemeente om de struiken te vervangen door gras en er wat speeltoestellen neer te zetten. Zelf zullen zij het gras onderhouden en toezien op het gebruik van de speelplek. De gemeente was eerst wat terughoudend, omdat dergelijke veranderingen op andere plaatsen wel eens tot overlast leiden. Maar na overleg met de bewoners is de gemeente ingegaan op het verzoek.

Scholierendebat

Scholieren leren debatteren en leerlingen van verschillende scholen met elkaar in contact brengen, dat is de doelstelling van het scholierendebat. De organisatie is in handen van docenten van Tilburg University, de Tilburgse studentendebatvereniging Cicero en Tilburg Debatstad. De deelnemende scholieren komen van VWO, HAVO, ROC School voor Welzijn en De Rooi Pannen. Hun kijk op de wereld en de toekomst is verschillend. Tijdens het scholierendebat leren ze elkaars manier van kijken kennen. Dit jaar was het debat op 23 februari, Boekenshop droeg 500 euro bij en de gemeente 750 euro.

De gemeente Tilburg gaat graag met initiatiefnemers in gesprek over hun ideeën. Wie iets wil doen voor Tilburg, Udenhout of Berkel-Enschot kan een mail sturen naar adviseur Lydia Schijven (initiatieven@tilburg.nl). Lydia zorgt er voor dat het initiatief bij de juiste afdelingen op tafel komt.

Foto: Dennis van Roozendaal