DE BUXUSRUPS IS EEN WARE PLAAG: ZE VRETEN HEEL JE BUXUS WEGTilburg - Enkele jaren gelden was het nog volledig nieuw, de van oorsprong uit Azië afkomstige rupsenplaag die de buxusplant aantast. Het gaat om rupsen van de buxusmot. De rupsen zijn aan een ware opmars begonnen in Nederland en zijn inmiddels ook in Tilburg al enkele jaren actief.

Veel schade aan buxus

De buxusmot veroorzaakt veel schade aan buxusstruiken en heggen en laat zich niet zo maar stoppen. Doordat de buxusmot zich meerdere malen per jaar voortplant verspreid deze zich snel. Zodra de temperaturen boven de tien graden komen worden de rupsen actief en gaan massaal aan de buxus vreten. Vanaf ongeveer eind mei tot medio juni verschijnt de eerste generatie motten. Circa eind augustus de tweede generatie die blijft door vreten tot ze in oktober winterslaap gaan.


Tijd voor actie

Heeft u de rupsen van de buxusmot ook bij uw buxus gezien? Dan is het wel tijd voor actie! Door in deze periode uw buxus te controleren en de rupsen te verwijderen voorkomt u een toename in de populatie in de zomer. U kunt het goed zien, want uw buxus is aangevreten of u ziet aan elkaar gesponnen takjes met uitwerpselen. De rupsen treft u meestal vlakbij.

Het aantrekken van veel vogels kan de aantasting behoorlijk verkleinen, vooral mezen eten in het voorjaar zeer veel rupsen en brengen ook hun jongen ermee groot.

We willen ze natuurlijk op een vriendelijke manier bestrijden, de buxusplanten inspuiten met een oplossing van pepermunt (Essentiële Oliën) kan de mot en rups verjagen. Herhaal dit een aantal weken (om de 7 dagen) om de geur in stand te houden.

Buxus vervanger

Soms is de buxus al niet meer te redden. Deze is dan al zo kaal gevreten dat een vervangende plant een oplossing biedt. Tegenwoordig zijn er goede vervangers op de markt die sprekend op de buxus lijken en dezelfde eigenschappen hebben. Denk dan aan wintergroen, regelmatige groei, klein bladig, goede vorm snoei mogelijk etc. Een van de meest gebruikte vervangers is de Ilex Crenata. Bijkomend voordeel is dat deze plant minder gevoelig is voor schimmels en virussen.

#buxusmot #buxusrups