STAATSSECRETARIS VAN ARK OP WERKBEZOEK IN TILBURG VOOR PILOT SCHULDENBEWINDTilburg - Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bracht 13 april een werkbezoek aan Tilburg. Ze was hier om te luisteren naar de ervaringen met de pilot Schuldenbewind: Unieke stad met unieke aanpak. Deze proef is een samenwerking tussen de Rechtbank Zeeland-West-Brabant en de gemeente. In het Paleis-Raadhuis werd de staatssecretaris bijgepraat over de proef die op 1 maart is gestart. Doel van de pilot is om passende hulp bij schulden te verlenen, in plaats van een standaard beschermingsbewind via de rechtbank. Adviesrecht De interesse van de staatssecretaris in de proef is groot, zo bleek uit het bezoek. De pilot Schuldenbewind, dat onderdeel is van het project Schuldenoffensief, loopt voor op het plan uit het regeerakkoord dat gemeenten een adviesrecht krijgen in de gerechtelijke procedure rondom beschermingsbewind. Omlaag Tijdens het gesprek van de staatssecretaris met bewindvoerders, gemeente en rechtbank werd duidelijk dat inwoners met schulden niet altijd gebaat zijn bij beschermingsbewind. De eerste resultaten uit de proef laten zien dat getallen van aanvraag beschermingsbewind omlaag gaan, in vergelijking met aanvragen in 2017. Van Ark is coördinerend bewindspersoon op dit terrein en komt later dit jaar met een plan over de aanpak van brede schulden. Om die reden haalt ze diverse ervaringen uit de keten op. Over het initiatief in Tilburg is Van Ark erg te spreken: "Tilburg is een unieke stad met een unieke aanpak, die veel voor mensen kan betekenen". Pilot Schuldenbewind De proef richt zich op inwoners met problematische schulden. Wanneer er sprake is van beschermingsbewind beheert een bewindvoerder alle financiële zaken. Tijdens de proefperiode kijken inwoner, bewindvoerder en een medewerker van de gemeentelijke schuldhulpverlening wat de meest passende dienstverlening is. Dankzij het gesprek en het bijhorende maatwerk is de aanpak van de schulden minder ingrijpend voor de inwoner. De pilot beoogt daarnaast dat het een bewoner sterkt in het bouwen van financiële zelfredzaamheid. Hans Kokke, wethouder maatschappelijke participatie en armoede: "De pilot is een typisch voorbeeld van 'de Tilburgse aanpak'. Dat betekent niet een standaardoplossing leveren, maar zoeken naar maatwerk. Het is dan ook goed om te zien dat de staatssecretaris hier belangstelling voor heeft en de ervaringen vanuit de gemeente wil horen." Nieuwe manieren Ook de rechtbank is positief over de pilot: "We zoeken steeds nieuwe manieren om onze maatschappelijke effectiviteit te vergroten. Door niet ‘standaard’ een vonnis uit te spreken maar mee te kijken naar de problematiek achter het verzoek dat binnenkomt, kunnen we beter maatwerk leveren voor mensen met problematische schulden", aldus Paul Rouwen - kantonrechter in Tilburg. De pilot loopt nog tot en met 1 oktober 2018.

#staatssecretaris #GemeenteTilburg

© 2017 KruikenTv

Stichting KruikenTv Tilburg

Pastoor Smitsstraat 88

5014 RK Tilburg

KvK: 72795182

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon