Bijenknooppunt op Landgoed Leijkant aangelegd tijdens NLdoetTILBURG - Op Landgoed Leijkant is een bijenknooppunt aangelegd. Op het landgoed zijn struiken geplant en de grond is ingezaaid met bloemzaad. Wilde bijen kunnen uit de bloemen en stuiken nectar en stuifmeel halen.

Ook werd er een bijenhotel geplaatst in het gebied. Kinderen van groep 7 en groep 8 van basisschool De Borne uit Tilburg hielpen wethouder Mario Jacobs met het werk. Dat deden ze in het kader van NLdoet. De vrijwilligersdagen op 9 en 10 maart. Het landgoed grenst aan het Bels Lijntje. Wilde bijen en andere insecten zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van 80 procent van de planten, struiken en bomen en zijn daarom onmisbaar. Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 357 soorten is bedreigd.

Zandplekken

De afgelopen wintermaanden zijn vrijwilligers van de Tilburgse Waterleiding Maatschappij en natuurgebied de Kaaistoep druk aan de gang geweest met het maken van natuurlijke nestelgelegenheid in het nabijgelegen bos. Ze hebben open zandplekken gemaakt en steilwandjes aangelegd. Wilde bijen maken bij voorkeur een nestje in de grond.

Foto: Marcel Couwenberg

#BelsLijntje #NLdoet #LandgoedLeijkant