Plannen Koningsplein gepresenteerdTILBURG - De nieuwe plannen voor het Koningsplein zijn 27 februari gepresenteerd. Er zijn 3 scenario's uitgewerkt. Naar verwachting wordt er in het derde kwartaal van 2018 een keus gemaakt.

In het model Koningskwartier A worden 2 gebouwen die tussen het plein en de Piusstraat staan, gesloopt. De hele parkeergarage verdwijnt. Op het Koningsplein komt een centraal plein met daar omheen bomen. De weekmarkt krijgt een plek op dit plein. Op andere plekken op het Koningsplein komt meer groen. Omdat de garage weggaat, kunnen er langs de rand van het plein bomen geplaatst worden en is het plein geschikt voor grote evenementen. Dat kan nu niet, omdat de dakconstructie van de garage dat niet kan houden. Er komen twee nieuwe woongebouwen op het plein met groene binnenpleinen. Door dit plan is het ook mogelijk de Paleisring te vergroenen, omdat de evenementen die hier nu plaatsvinden dan naar het Koningkwartier kunnen verhuizen. Dit plan kost de gemeente tussen de 18,5 en 26,5 miljoen, afhankelijk van het aantal parkeerplaatsen dat ondergronds terugkomt.

Plan B

In plan Koningskwartier B wordt slechts een deel van de parkeergarage gesloopt. Het westelijk deel blijft open. Verder is het plan bijna hetzelfde als de A-versie. Er komt ook een plein, maar daar kunnen geen bomen in de volle grond geplant worden omdat de parkeergarage daar in tact blijft. Daarom is het plein niet geschikt voor evenementen waar veel mensen op afkomen. Dit betekent dat deze evenementen een plek moeten vinden op de Paleisring, die hierdoor minder groen kan worden ingericht. Net als in model A worden ook hier 2 gebouwen gesloopt en komen er 2 nieuwe woongebouwen. Voor dit plan zou de gemeente tussen de 14,5 en 17 miljoen euro moeten reserveren.

In het laatste model Koningsplein blijft de hele parkeergarage bestaan. Op bepaalde delen van het Koningsplein komt nieuw groen. Ook in dit model zullen evenementen een plek moeten vinden op de Paleisring, die hierdoor minder groen kan worden ingericht. Voor dit plan is een bijdrage van de gemeente tussen de 13,5 en 15 miljoen euro nodig.

Duurzaamheid

Voor alle 3 de plannen geldt dat het kansen biedt voor Tilburg om te investeren in verblijfsklimaat, leefbaarheid en duurzaamheid. En de verbindingen met de binnenstad en met de Piushaven worden beter doordat gebouwen die nu het zicht op andere delen van de stad wegnemen, worden gesloopt. Projectontwikkelaar Amvest en woningbouwcorporatie TBV Wonen hebben een voorkeur voor het plan Koningskwartier A.

Wethouder Mario Jacobs: "We hebben één keer de kans om het plein goed aan te pakken, dat is nu. Doen we het niet, dan gaat een enorme kans voorbij."

Verdere uitwerking

De plannen werden 27 februari gepresenteerd aan de gemeenteraad en op een informatieavond aan omwonenden en belangstellenden. Daar waren ongeveer 80 personen aanwezig. De reacties waren overwegend positief. De kritiekpunten, zorgen en wensen van bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden worden meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen. Het zijn de eerste resultaten uit de toekomstverkenning, en dus nog geen vastomlijnde plannen. Naar verwachting zal in het derde kwartaal van 2018 een besluit worden genomen over de intentie overeenkomst tussen de partners Amvest, TBV Wonen en gemeente op basis van een gekozen model. Daarna gaan de plannen verder uitgewerkt worden Vervolgens neemt de gemeenteraad daar een besluit over (eind 2019). Het gaat nog tot 2021 duren voor de bouw gefaseerd van start gaat.

#Koningsplein

© 2017 KruikenTv

Stichting KruikenTv Tilburg

Pastoor Smitsstraat 88

5014 RK Tilburg

KvK: 72795182

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon